Mexic este una dintre destinatiile mele preferate si am avut norocul sa revin anul acesta cu un grup de turisti Eturia.
Am ajuns prima data in Mexico City, un oras cu peste 9 milioane de locuitori, de altfel cel mai populat oras din America Centrala, cand fluxul de turisti a revenit la normal dupa perioada pandemica iar strazile erau pline atat cu turisti cat si cu localnici deopotriva.
In prima zi am pornit intr-un tur de oras ce a inceput in Zocalo, piata centrala a orasului Mexico City. Este bine de stiut ca, in majoritatea oraselor din America Centrala si de Sud, piata centrala joaca un rol foarte important si este denumita mai peste tot Zocalo sau Plaza del Armas, iar orasul s-a dezvoltat in jurul ei. Este loc de intalnire si promenada inca din vremurile aztece si este situata in apropiere de Templo Mayor, considerat de azteci centrul universului.
In Mexico City totul are o semnificatie aparte intrucat orasul nou s-a dezvoltat peste ruinele vechiului oras Tenochtitlan, capitala Imperiului Aztec, si poti vedea la fiecare pas lucruri ce iti amintesc de aceasta civilizatie mareata.
Turul a continuat cu vizitarea Catedralei Metropolitane, una dintre cele mai mari catedrale din America Latina a carei constructie a durat aproape 250 de ani, apoi ne-am indreptat catre Muzeul de Antropologie. Este unul dintre cele mai importante muzee de istorie naturala la nivel mondial si gazduieste exponate foarte valoroase ce dateaza din perioada precolumbiana ce apartin diverselor civilizatii care au populat teritoriul Mexicului in trecut.
A doua zi am explorat capitala mai in detaliu si am inceput ziua cu vizita la Basilica de Santa Maria de Guadaloupe. Este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din lume, fiind cea mai vizitata biserica din Mexic si importanta deopotriva pentru mexicani si amerindieni. Complexul cuprinde mai multe biserici si capele printre care Capela Indiana (cea mai veche dintre contructii) si Noua Basilica de Guadaloupe, construita intr-un stil architectural modern.
Dupa-amiaza am vizitat Teotihuacan, un loc misterios atat din punct de vedere al originii locuitorilor lui cat si al disparitiei acestora. Aici gasesti unele dintre cele mai mari piramide din Lumea Noua si, pentru ca se cunosc atat de putine lucruri despre civilizatia care le-a creat, locul pare cu atat mai misterios.
Ne-am incheiat vizita cu o masa la un restaurant local unde am savurat specialitati mexicane.
In urmatoarea zi am pornit catre Merida, cel mai mare oras din Peninsula Yucatan, situat in zona civilizatiei Maya. Orasul are aproape 1 milion de locuitori si am avut norocul sa ajungem aici in weekend, atunci cand strazile principale devin pietonale iar atmosfera este una de “fiesta”. Te poti bucura de spectacolul organizat de municipalitate in centrul orasului sau de cunoscutii mariachi pe care ii poti intalni prin oras, sau poti alege sa te opresti la una dintre numeroasele terase si sa incerci renumitele feluri de mancare din Peninsula Yucatan.
In Yucatan am vizitat unele dintre cele mai cunoscute situri arheologice mayase din zona -Uxmal, al doilea cel mai vizitat parc arheologic din Mexic, Kabah si Chichen Itza, situri ce contin sculpturi si blocuri ornamentate intinse pe mari suprafete. Este de-a dreptul uimitor ca acum aproximativ 1000 de ani a existat o civilizatie care a construit orase elaborate, drumuri si temple, a inventat un calendar si a studiat in detaliu stelele si, in acelasi timp, oferea sacrificii umane zeilor.
Ultimele zile ale programului le-am petrecut la Marea Caraibilor, unde ne-am bucurat de soare, plaje superbe cu nisip fin, apa cristalina de un turcoaz incredibil, precum si de nenumaratele locuri de distractie oferite de Riviera Maya.